Нощта на прилепите в града на липите

Тази година България ще отбележи за 18-ти път Нощта на прилепите. За целта, хората, работещи за опазване на прилепите, неправителствени организации, музеи, спелеоклубове и паркови дирекции ще организират различни събития в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Русе, Поморие.

Презентации, конкурси за детска рисунка, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, презентации и  филми ще провокират интереса към тайнствения живот прилепите.

В града на липите кампанията ще се проведе на 4 октомври Зелени Балкани очакват гостите си в Парк „Пети Октомври“  от 17:00 часа, за да научат много нови и интересни неща за прилепите.

Целта е хората да опознаят прилепите и да се разсеят суеверията, свързани с тях. Въпреки, че лети, прилепът не е птица, а бозайник като нас, хората. Най-големият прилеп е с размах на крилете метър и половина. 

Посланието на днешната Европейска нощ на прилепите е, че тези бозайници са полезни и са защитен вид.

Инициативата, посветена на прилепите се отбелязва за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент", която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top