НАП и БАБХ започнаха масови проверки на пазарите и тържищата

НАП и Българската агенция по безопасност на храните започнаха масови проверки на търговията с плодове и зеленчуци и храни от животински произход. Проверките се извършват на територията на стоковите пазари и тържища и обекти за производство и търговия на едро в страната. Вниманието на фискалните инспектори е насочено върху това дали се отчита действителният размер на получените средства при реализацията на стоката и спазването на данъчното и осигурително законодателство. Инспекторите следят за издаването на документи за извършените плащания, както и дали работниците имат сключени трудови договори, и дали са платени задължителните осигурителни вноски от работодателите.

За две седмици на територията на област Стара Загора са посетени четири големи обекта: два в борсата за плодове и зеленчуци в Плодовитово и два в индустриална зона - складове за търговия на едро. Само в един, данъчните инспектори са констатирали забавяне на плащането на осигурителните вноски на наетите лица.

Проверките ще продължат до края на годината, като целта е засилването на контрола върху нерегламентирания внос на плодове, зеленчуци, растения, растителни продукти, храни от животински произход и продукти за растителна защита от трети страни.

В края на август министърът на финансите Румен Порожанов и министърът на земеделието и храните Васил Грудев обсъдиха в МФ съвместни мерки за по- голяма ефективност на фискалния контрол и предотвратяване на нелегален внос на стоки с висок фискален риск от земеделския сектор.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top