Стара Загора се включва в кампанията „Европейска седмица на мобилността“ с шествие в подкрепа на толерантността на пътя

И тази година по традиция Стара загора се включва в кампанията "Европейска седмица на мобилността" и "Европейски ден без автомобили" от 22 до 26 септември 2014 година, организирани от Европейската комисия.

На 23-ти септември, в подкрепа на инициативата "Европейски ден без автомобили", общинското ръководство и кметът Живко Тодоров ще се откажат от използването на личните си автомобили, когато отиват на работа. Община Стара Загора отправя призив към служителите от общинската администрация и гражданите да подкрепят кампанията като се възползват от алтернативни начини за придвижване в градска среда по време на „Седмицата на мобилността“.

На 23.09.2014 г. в международната кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение, ще се включат и граждани, обединени от Красимира Иванова, станала известна в публичното пространство с трагичния инцидент на пешеходна зона в града, при който загуби малкия си син Паоло. В 18,30 ч. от ул.“Х.Д.Асенов“, по централния булевард „Ц.С.Велики“, до мястото на инцидента, ще тръгне вело- и пешеходно шествие на граждани, обединени от идеята на кампанията, която цели както намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха и подобряване качеството на живот в големите градове, така и на транспортните произшествия и пострадалите от тях хора.

„Идеята на тази инициатива е да покажем на шофьорите какво е да се навлиза в тяхната зона за движение, така, както те си позволяват да навлизат в зоната на пешеходците. Смятаме, че това ще ни помогне всички да станем по-толерантни на пътя“, обясни Иванова. Тъй като затварянето на оживена централна улица в пиков час би натоварило допълнително движението, организаторите ще преминат символично по пешеходната зона в центъра на града.

На 26.09. 2014 г. по традиция Агенцията за регионално икономическо развитие организира публично състезание с велосипеди за деца от 4 до 6 клас от старозагорските училища.

Европейската седмица на мобилността 2014 има за цел да направи преоценка на начина, по който мислим за градското пространство и да проучи връзката между употребата на Земята и качеството на живот. Тази година мотото "Нашите улици, нашият избор" насърчава хората да създадат град, в който те искат да живеят.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top