Освободиха излекуван скален орел

Вчера служители и доброволци на Зелени Балкани и Спасителния център за диви животни освободиха излекуван млад скален орел край площадката за подхранване на лешояди над  Тъжа.

Преди да бъде пуснат, екипът на Центъра маркира птицата със стандартен орнитологичен пръстен, както и пластмасов пръстен В06, който ще позволи  да бъде разпознаем, ако отново бъде уловен.

Въпреки облачното време, на Тъжа екипът на "Зелени Балкани" бе  посрещнат от общо 14 от предварително освободените белоглави лешояди, като за  радост сред тях бяха две диви, немаркирани  птици. Младият скален орел оправда очакванията на екипа и полетя добре. Те се надяват, че тъй като птицата е била уловена точно тук, тя познава района и ще се ориентира.

Орлето бе намерено именно тук, до волиерата, поддържана в рамките на проект Завръщане на лешоядите в България. Птицата се е оставила да бъде уловена с голи ръце от служител на проекта и бе закарана в Спасителния център за диви животни.

За щастие, младият орел нямаше счупвания и други видими наранявания и след общо-укрепяща терапия и топли грижи, показва завиден дух и апетит, така че екипът реши, че е готов да се върне обратно в природата.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top