“Зелени Балкани“ пускат на свобода скален орел

Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани - Стара Загора  идната седмица ще освободят на излекуван скален орел (Aquila chrysaerus). Във вторник от 11.00 часа на центъра на с. Тъжа, Община Павел баня, спасителите ще тръгнат за волиерата за адаптация на лешояди и за да бъде пуснато орлето на свобода.

Припомняме, че птицата бе намерена в безпомощно състояние на площадката за подхранване на лешояди над  Тъжа и след общо-укрепяща терапия и лечение, е готова да се завърне у дома си - в Национален Парк „Централен Балкан”.

Скалните орли са сред най-едрите орли в България. В средата на миналия век, видът е докаран на ръба на изчезването, но днес вече числеността се стабилизира, като най-много двойки са установени именно в Стара планина и Предбалкана. Тези могъщи птици често използват трапезата на лешоядите, като са толкова агресивни и силни, че успяват да прогонят дори тези исполини сред птиците. Друга интересна особеност на скалните орли е, че се хранят с костенурки. Въпреки силните си клюнове и нокти, те не могат да счупят коравите им коруби, затова улавят костенурките и ги пускат отвисоко, върху предварително набелязани скали.

Инициативата се осъществява по проект „Завръщането на лешоядите в България”.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top