Извънреден изпит по биология в ТрУ

61 са незаетите места в Тракийски университет - Стара Загора, това заяви днес ректорът на учебното заведение проф. Иван Станков. "По държавна поръчка имаме отпуснати за учебна година 2014/2015 общо 1512 места за студенти, от тях 1451 са вече заети. Най-много свободни места има по специалността "зооинженерство" - 30 и по специалността "риболов и аквакултури" - 18 места", допълни проф. Станков.

Той уточни, че по този повод на 9 септември ще бъде проведен конкурсен изпит под формата на тест по биология за желаещите кандидат-студенти. "Предстои ни да започнем прием на документи и на желаещите да се обучават по магистърски програми след придобит бакалавър. Общо 181 са местата за прием, като 90 са за редовна форма и с едно повече - 91 за задочна форма на обучение".

Ректорът със задоволство заяви, че през тази учебна година в ТрУ се предлага и едно иновативно обучение изцяло на английски език. 32-ма студенти, които са завършили в Англия желаят да се обучават в нашия университет на английски език по специалността хуманна медицина. Още 4-ма са желаещите да станат ветеринарни лекари, съобщи ректорът.

От следващата учебна година университетът ще предлага и дистанционна форма на обучение по някои специалности. В момента изграждаме и център за върхови постижения по европейската програма 20/20, където ще бъдат включени всички факултети на ТрУ, съобщи още проф. Станков, като добави: "Обновихме още базата по репродукция и микробиология на Ветеринарно-медицинския факултет, което ще позволи през март догодина да бъде завършен процеса по европейско акредитиране на факултета".

Към университета са създадени и два нови центъра - Национален център за следдипломно обучение в земеделието и Център за върхови постижения. През  това лятото е въведен и изпълнен проект за студентски практики, който според ректора успешно прави връзка между бизнеса и висшето образование.

На 15 септември от 9.30 ч. с концерт на TRIO GRANDI TENORI и изпълнения на групи за студентска художествена самодейност ще бъде открита новата учебна година в Тракийския университет, уточни с гордост ректорът. Събитието ще се състои в Студентски град на Форума на висшето учебно заведение. Официалната церемония започва в 10.30 ч.

В края на следващата седмица ректорът на Тракийския университет ще вземе участие в учредяването на Балканска асоциация на университетите в Одрин. "Първоначалната ни идея, с бившия ректор на университета там, бе да бъде създадена Балканска асоциация на тракийските университети. В последствие обаче гърците се отказаха и решихме да бъде асоцация на всички университети на Балканите. Изпратили сме писма да всички ректори, не знам колко ще се отзоват на поканата ни", обясни проф. Иван Станков.

starozagorci.com

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top