Незаконен цех за олово край Стара Загора

Органите на реда от  Второ РУП – Стара Загора са извършили в края на миналата седмица проверка на цех за отливане на оловни тежести за риболов в с. Богомилово, съобщава днес ОД на МВР.

В хода на проверката е установено, че И.В. на 47 години от Стара Загора, Н.А. на 45 години от Стара Загора и Л.А. на 56 години също от Стара Загора преработват отпадъчно олово без да имат разрешително и не по определения за това ред.

Преработката на олово попада под специална нормативна забрана, тъй като металаът е силно токсичен. Оловните пари и оловните йони имат отровно действие. Оловото се натрупва в организма и когато достигне определено количество, предизвиква болестта сатурнизъм. Заболелият получава нервно разстройство и венците на зъбите му добиват сивкав цвят. Опасност от отравяне има при боядисване с оловни бои, при пазене на храна в гледжосани съдове, отровни са газовете отделяни от ауспусите на автомобилите. Оловото се натрупва и в костите на живите организми, като протича процес на заместване на калция с олово.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top