Деца получиха награди за проектите си по програма за лятна работа в ЦНСТ

Децата от Център за настаняване от семеен тип "Малък групов дом"- Стара Загора представиха проектите си по програмата за лятна работа „Дванадесет плюс". Пред дарители, партньори, доброволци и приятели те получиха награди и се забавляваха.

Вече седем години Община Стара Загора е доставчик на социалната услуга, която е държавно делегирана дейност от 2009г.

Програмата е насочена към деца, споделящи общо пространство, ценности и традиции, някои от тях братя и сестри. Оттам идва идеята за събирането в готварска книга на любими на децата рецепти, както и идеите им как да направят дома си по-приятно и „свое" място, чрез детайли и аксесоари като завеси, картини и постери.

Други деца изработиха календар, в който отразиха най-важните събития от своя живот, съобщи директорът на ЦНСТ Недялка Събева.

Акцент в програмата бяха 14 деца във възрастовата група 12 - 14 години, които прекарват все по-голяма част от деня извън груповия дом. Чрез нея те добиха умения за общуване с връстниците си, както и безопасно поведение извън обичайната им жизнена среда.

"Нашите деца опознават света и имат мечти, но и научават, че за реализирането им са необходими много труд и постоянство", обяснява Събева. Със самочувствието на справящи се, подрастващите са избрали тема за индивидуален проект, която ги вълнува - „Моят град" и „Моето бъдеще".

В четиридневния тренинг с групата подрастващи по актуални теми, свързани със съзряването и рисковете за израстването им, се включиха и представители на Общинския център по превенция на зависимостите с интерактивно обучение за последиците от употребата на наркотични и упойващи вещества.

Индивидуалните проекти бяха представени и наградени днес пред публиката в един от търговските центрове на града, който бе домакини на събитието и поощри с награди участниците. Представянето на тримесечния труд на децата завърши с парти и забавления.

Програмата с децата от ЦНСТ се провежда за второ поредно лято. Като награда те получиха и екскурзия до Велико Търново.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top