28 септември 2022

Рекорден брой участници и гости на събора Богородична стъпка

Рекорден брой участници и гости на Деветия национален тракийски събор „Богородична стъпка“ се събраха в събота и неделя на Старозагорските минерални бани, за да се докоснат до магията, красотата и неповторимостта на българския фолклор и родните традиции. Участниците, разпределени на две сцени, пяха, танцуваха и представяха различни обичаи и ритуали.

Форумът бе официално открит от зам.-кмета Иванка Сотирова. Сред гостите на „Богородична стъпка“ бяха негово превъзходителство г-н Бунян Саптомо, посланик на Република Индонезия, председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов и др.

Концертът, посветен на 170-та годишнина от рождението на капитан Петков войвода, с участието на популярния актьор и почетен гражданин на Стара Загора Васил Михайлов, гласът на Родопите Валя Балканска и народен хор „Вера“ от Самара, както и нестинарските танци в края на първия ден бяха сред най-атрактивните и емоционални моменти от всички издания на събора до сега, чакани с нетърпение от участници и зрители.

Над 60 майстори от цялата страна се бяха разположили по „Улицата на занаятите“ и предлагаха различни дърворезби, бижута, керамични фигури, мед, икони, стъклопис, декорация от хартия. Особен интерес представляваха тъканите на място на вертикален стан черги, чанти, раници, както и изпечените в „Хлебната къща“ ароматни питки.

Стартиралият през 2006 година Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ успя за кратко време да се наложи като един от най- посещаваните и най-добре организирани фолклорни празници в страната. Жури и гости на форума споделиха, че остават с прекрасни впечатления, положителни емоции и в очакване на новото, десето юбилейно издание.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top