Живко Тодоров: Определени лидери строят незаконни къщи и ги дават под наем

Превърнало се е в бизнес на определени лидери – да строят незаконни къщи и след това да ги дават под наем. Това каза пред „Фокус” кметът на Стара Загора Живко Тодоров във връзка със съборените незаконни постройки на роми в парк „Борова гора”. „Все още няма внесени жалби от роми, чиито постройки са съборени. Общината съдейства на всички, които са живели в тези постройки, които имат проблеми и искат да ги решат. Някои от тези хора подадоха молби за отстъпено право на строеж и ние работим нормално и адекватно, за да им предоставим това право”, обясни Тодоров.

„Предоставили сме възможност хората, които искат да бъдат настанени в общински жилища да бъдат настанени там, но няма желаещи, които искат да бъдат настанени в такива жилища. Повечето от тях не желаят, защото има други места, на които могат да отидат”, каза той. Оказва се, че голяма част от тези къщи са строени и са отдавани под наем без никакви договори, но е факт, че там е имало хора, които са живеели под наем. Това се е превърнало в бизнес на определени лидери – да строят незаконни къщи и след това да ги дават под наем, обясни Тодоров.

„Вярвам, че законът е на първо място. Сега светът е отворен – има интернет. Всеки може да разбере, какво се прави например във Франция със незаконните постройки. В различни градове там се събориха подобни гета и то не защото има някаква дискриминация, а защото хората искат да има ред и законност – да има строителни книжа”, каза още Тодоров. Кой ще носи отговорност, ако утре стане земетресение и тези незаконни постройки затрупат обитателите вътре – разбира се, че кметът. Кой носи отговорност за това, което се случи във Варна в резултат на незаконното строителство? Това е, когато има безхаберие от страна на властите и се потулва един проблем, той рано или късно ще даде отражение другаде, попита кметът. „ Не смятам, че критикуващите са прави, много е лесно отстрани да се дават съвети, но когато човек трябва да взима решения, за да запази интереса на града и държавата е съвсем различно”, допълни Живко Тодоров./Фокус

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top