22 септември 2020

“Евророма“ съди Община Стара Загора заради съборените ромски къщи

Партия "Евророма" ще съди Община Стара Загора в Европейския съд по правата на човека в Хага. Причината са съборените ромски къщи в квартал "Лозенец". Това стана ясно от изказване на лидера на партията Цветелин Кънчев, предаде КРОСС.

„Ще търсим отговорност докрай, включително и наказателна. Никой не обърна внимание на един казус на фона на големите скандали. През 2012 г., след като ГЕРБ вкара промените в Закона за устройство на територията, хората имаха едногодишен срок за узаконяването на къщите си. Близо 80 на сто от обитателите са подали съответните молби, но никой не им е обърнал внимание", каза Кънчев.

Около 450 роми останаха без покрив след акцията в квартал „Лозенец". Част от бездомниците се изнесоха извън Стара Загора, но повечето очакват решение да им бъде предоставено право на строеж на урегулирани парцели в махалата.

Събарянето на къщите в средата на миналия месец предизвика напрежение и протести сред ромското население. Още тогава беше припомнено решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСЧП) от 8 април, 2012 година. Съдът се произнесе заради изселването на ромската общност, живееща в квартал "Баталова воденица" в София. ЕСЧП постанови България да измени чл. 65 от Закона за общинската собственост – който предвижда изземване на общински терени от хора, които ги владеят без основание. Съгласно решението на ЕСЧП такова изземване, когато включва изваждане на хора от домовете им и съответно вмешателство в личния и семейния им живот, трябва да бъде предшествано от процедура, която дава възможност на тези хора да се защитят, като гарантира, че властите ще претеглят всички факти, за да спазят императива за съразмерност.

Коментирай!

#1
Иван - 2014-08-05 10:31:43

Как се узаконява незаконна постройна на територията на ПАРК,вий малоумни ли сте или тъпи мангали които не разбират какво означава това.Не стига че изгориха дърветата за да отсекат каквото остана ами и къщи строят където им хрумне.Като не им харесва събарянето да идат другаде,в Стара Загора ще се спазват законите,знаем че циганите са изжън закона но това е време да се промени.Адмирации към кмета.

#2
Закон - 2014-08-05 11:44:00

Не сме ги научили какво значи ЗАКОН ..... време им е да разберат

#3
Иванчо - 2014-08-05 17:41:31

Популизъм и цигания. Кметът Тодоров е прав в изказването си пред в. Труд. Всичко е дрънканица за пред медиите и неграмотните цигани, които си мислят, че някой ще им оправи работата. Да бяхте дали акъл на хората си да спазват закона, Кънчев. Ама закон и престъпник как се понасят...

Още новини

Scroll To Top