Стара Загора: След 21 години турнирът „Самарско знамe“ отново е жив!

След 21 години турнирът „Самарско знамe“ отново е жив!

Утре, 19 юли, от 19:00 часа, след 21-годишно прекъсване международният турнир по лека атлетика „Самарско знаме” ще се възобнови. Близо 240 състезатели ще вземат участие в 10-то издание на надпреварата.

„Турнирът „Самарско знаме” е една мечта на нашия клуб, една цел поставена преди 5 години. За наша радост успяхме да я реализираме, защото този турнир е емблема на Стара Загора. – заяви Емилия Драгиева на официалния брифинг преди старта на турнира. „В надпреварата ще вземат участие  близо 240 лекоатлети, които ще се борят за призовите места. Наградният фонд ще бъде 8000 лева, които ще бъдат разпределени между 10-те най-добри постижения в турнира. Ще участват състезатели от Бахрейн, Катар, Турция, Сърбия и почти целият национален отбор на България. Участие ще вземат и най-добрите атлети на СКЛА Берое.”- уточни Драгиева

Освен нея на брифинга присъстваха още Красимира Чахова, зам.- кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, олимпийският, световен и европейски шампион Христо Марков, както и създателят на турнира Божидар Дяков. Основателят на "Самарско знаме" не скри вълнението си от предстоящото завръщане на турнира. Той сподели, че тази надпревара освен със страхотните постижения на атлетите, винаги се е радвала и на изключителен зрителски интерес.

„Това е особено емоционален момент за мен! Именно на този турнир преди години някои от най-големите ни атлети записаха страхотни резултати –  Йорданка Донкова, Христо Марков и много други. Самият турнир се радваше на огромен интерес, събирайки по 15 000 зрители на стадиона. Надявам се в следващите няколко години Самарско знаме да се завърне там, където му е мястото – като един от силните международни турнири. Мечтата ми един ден да го видя в Диамантената лига, защото Стара Загора го заслужава!"

Специалният гост на турнира – Христо Марков пък сподели, че пази отлични спомени от участията си в турнира. „Винаги се връщам в Стара Загора с много приятни чувства. Искам да поздравя общината и организаторите за страхотния комплекс, с който разполагат. Пистата ви е феноменална. Спомням си с какво желание участвах в този турнир. Публиката тук е страхотна, създава уникална атмосфера. Това, което видях миналата година на Балканиадата ме зарадва много. Надявам се утре времето да е добро, за да дойдат повече хора.” 

Официалното откриване на турнира ще се състои в 18:30 часа.

starozagorci.com

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top