Продължава разследването за причините за тежката влакова катастрофа

Във връзка с инцидента,при който в съботас бърз влак София-Варна дерайрира край Калояновец старозагорската окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител. "Образувано е за престъпление по чл. 343 ал.3 от НК, според който при управление на подвижен железопътен състав е нарушил правилата за движение като е допуснал причиняване на телесни повреди на повече от едно лице и смърт на едно лице.", каза днес пред медиите говорителят на Окръжна прокуратура Стара Загора Нейка Тенева.

Тя допълни, че към настоящия момент още се събират доказателства като се извършват огледи "първият оглед е извършен веднага след настъпването на инцидента и днес продължава оглед на един от вагоните".

Тенева допълни, че се работи по няколко версии за причините за инцидента като няма данни дали управлението на влака е било поверено в ръцете на помощник машиниста.Той е разпитван, но към момента не са му повдигнати никакви обвинения.

Извършена е аутопсия на починалия машинист, предстои изготвяне на заключение на съдебно-медицинска експертиза за настъпилата смърт.На пострадалите лица също предстои изготвянето на съдебно-медицински експертизи. Само четирима от тях са все още в МБАЛ като няма опасност за живота им.

Прокуратурата е изискала справки от БДЖ за знаковото стопанство в участъка на инцидента. Ще се търсят и евентуални записи от камери на предишни жп гари, както и от тази на поделението в близост до катастрофата. Назначени са и автотехнически експертизи на влака.

Поради фактическа и правна сложност делото е възложено за разследване на екип от следователи.Наблюдаващ прокурор по него е Ваня Меранзова.

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top