Обществен дебат относно емиграцията на младите хора

В първия работен ден на тази седмица „Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед" проведе първия от серията четири обществени дебата в партньорство с „Център за култура и дебат – Червената къща", София по проект „Българска мрежа за граждански диалог". Проектът се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.
Дебатът бе озаглавен „Should I stay or should I go?" по известната песен на The Clash, визирайки въпроса да остана или да си тръгна от България.

Като панелисти в дебата се включиха 3-ма млади хора с различни истории: Давид Василев, роден и израстнал в Стара Загора и от 15 години живеещ в Ню Йорк, фотограф и организатор на разнообразни културни събития, който няма намерение да се връща у нас; Стефка Цанева, бивша възпитаничка на ГПЧЕ „Ромен Ролан", учила и живяла 4 години в Германия, завърнала се в България и понастоящем експерт „Програми и проекти" в Общинска фондация „Пловдив 2019" и Матеуш Щайнке, понастоящем доброволец на „ССИК – Различният поглед" по програма „Младежта в действие", който има желанието да остане да живее и работи в България след приключване на мисията му.
Участие в дебата, модериран от Стефан Кръстев от Червената къща, взеха и много от присъстващите в залата на Регионална библиотека млади хора, а също и Георги Симеонов, директор на Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция" от Община Стара Загора и Мария Бакоева, преподавател в ГПЧЕ „Ромен Ролан".

Веднага след разговора, присъстващите се насладиха на страхотния български филм „Писмо до Америка", предоставен специално за събитието от продуцента КЛАС филм.

Предстоят още 3 дебата в Стара Загора, единия от които ще бъде организиран в рамките на Седмия фестивал на изкуствата РАЗЛИЧНИЯТ ПОГЛЕД 19 – 21 септември 2014 г.
 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top