До края на мандата няма да се вдигат данъци и такси

Спирането на парите по ОП „Околна среда“ и „Регионално развитие“ е проблем, тъй като сме силно зависими от финанансирането. Около 1 млн. лв. допълнително от общинския бюджет ще затворим по тези проекти, заяви кметът Живко Тодоров. Иначе европроектите в Общината вървят по график. Нямаме опасения за финансови корекции и процудури. Нямаме притеснение за получаването им обратно, увери Живко Тодоров на своеобразен отчет за изпълнението на европейските проекти. По текущите плащания не очаквам финансови корекции, минали сме последващ контрол, уточни той. 

В момента приключваме няколко много важни проекта. Единият е за изграждане на центрове за настаняване от семеен тип, които вече завършихме, зелена и достъпна градска среда – това са улици и тротоари, плюс градинки и междублокови пространства на стойност около 5 милиона лева. Отделно стартираме депото за отпадъци да се строи. И още транспортен проект за 30 милиона, който включва нови спирки, нови велоалеи, подмяна на въздушно-контактната мрежа на тролейбусите; токоизправителните станции ще бъдат рехабилитирани. Очакваме новите тролейбуси да пристигнат в Стара Загора до една година. Също така – информационни табла по спирките, които в реално време показват кога пристига следващото средство от градския транспорт. Наред с това върви канализацията в няколко квартала и един важен колектор, който минава през центъра на града.

Живко Тодоров отново заяви, че обвиненията за политически репресии относно проекта „Електронно правителство“ са несъстоятелни. Ако нещата бяха наред, ОЛАФ нямаше да потвърди санкциите. Има очевадни нарушения, става въпрос не за дребни корекции, а за сумата от 1.050 млн. лв. Винаги в проектите има суми от 1000-2000 до 5 000 лв, които не се признават от управляващия орган, но това е нормално. Не става въпрос за 50% от проекта" уточни той.

Със задоволство градоначалникът допълни, че "няма да бъдат вдигани  данъците и таксите за гражданите до края на мандата. Постъпленията в общинската хазна били достатъчни, за да покриват нуждите."

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top