Отлични отзиви за старозагорската опера в НДК

 Прекрасни отзиви направи проф.Боянка Арнаудова написа във вестник "Култура" за гостуването на спектакъла "Набуко" на Държавна опера-Стара Загора на сцената на зала 1 в НДК на 17 май.

В дефилето на най-големите наши оперни театри в НДК, започнало с Варненската опера, в рамките на Салона на изкуствата участва и Държавна опера - Стара Загора (17 май т.г.) с постановка на "Набуко" от Верди, посветена на 100-годишнината на Борис Христов.

Реализаторите на старозагорския спектакъл на "Набуко" са заложили именно на това съчетание на древност и модерност. В техния прочит на либретото библейското сказание се преплита с алюзии към съвременността - в декор и в костюми. Режисурата на Анете Лайстеншнайдер, декорът и костюмите на Павел Добжицки и Марит ван дер Бургт подсказват, че и днес има войни, предатели и предадени, има страдащи хора, които търсят упование в Бог, има и самозабравили се и самообожествяващи се лидери, за които наказанието Божие е неизбежно. Солера-Верди са показали катарзисът и последвалото смирение, признанието за тленност на всичко човешко и вечността на Бога.

Действието в постановката се развива, изчистено от бутафория, с логична яснота и динамика. Декорът създава не само представа за мястото на отделните събития, но притежава уютност и обхваща чудесно голямата сцена на НДК. Художниците са заложили на особено, бих го определила като безполутоново, колоритно решение - преобладаващи са цветовете бяло,

черно, червено и златно-жълто. Което е в синхрон с цялата пиеса и концепция на режисьора. Новият главен диригент на Операта в Стара Загора Стефан Линев се представи като чувствителен музикант, владеещ много уверено и певците, и оркестъра. Очевидно всичко  изработено внимателно, но особено впечатление ми направи хубавият звук на оркестъра, в който изпъкнаха многото прекрасни сола от партитурата.

„Набуко" е опера за певци, типично италианска, белкантова. Изпълнителите на трите главни роли - Набуко, Абигаил и Захария, трябва да са с гъвкави, големи, обемни гласове с драматичен характер. В състава се откроиха талантливите Крум Гълъбов - Набуко, Елена Баръмова - Абигаил, Ивайло Джуров - Захария, Даниела Дякова -Фенена и Орлин Горанов - Измаел.

Елена Баръмова много достойно изпя една от най-трудните сопранови партии, макар да може да се желае още гласов блясък и мощ във високия регистър, а и повече контрасти в състоянията на героинята й. Силно представяне направи и двойката Даниела Дякова и Орлин Горанов - артистични, емоционални, с хубава гласова емисия." се пише в статията на проф. Арнаудова.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top