Естонският филм “Керту“ грабна приза “Златна липа“

"Керту" на естонския сценарист и режисьор Илмар Рааг заслужи голямата награда на втория международен фестивал за ново европейско кино „Златната липа", който завършва тази вечер в Града на липите. "Работихме в един сговор, защото се оказа, че си допадаме по вкусове, харесваме онова, което организаторката Маги Ралчева е селектирала като конкурсна програма. За втора поредна година се вижда чудесната атмосфера за провеждането на фестивала. Не са много местата в България, където се правят такива международни събития", подчерта председателят на журито и кинокритик Людмила Дякова.

Филмът разказва за 30-годишната Керту, живяла под натиска на властния си баща през целия си живот. Поради нежната ú същност местните жители я смятат за леко глуповата. Младата жена прави първия си плах опит да промени нещо в живота си като изпраща картичка на Вильо, привлекателен мъж, но известен като пияница в селото. Така започва една неочаквана любовна история, която естествено техните семейства и останалите жители на селото не одобряват.

Макар действието на филма да се развива в дълбоката провинция, той поставя общочовешки въпроси, каза председателят на журито проф. Людмила Дякова. Мрачните теми в лентата като алкохолизма, инцеста, угнетеността на малкия човек отстъпват пред желанието за търсене на щастие, така присъщо на всеки. В крайна сметка героите превъзмогват препятствията пред любовта си и филмът оставя у зрителя едно изключително положително усещане, разказа проф. Дякова. Урсула Ратасеп, която изпълнява ролята на Керту пък беше избрана за най-добра актриса.

В категорията „Най-добър актьор“ наградата беше присъдена на Давид Огродник за филма „Искам да живея“ на полския режисьор Мачей Пепшица, а специалното отличие на Съюза на филмовите дейци отиде при  белгийския филм „Ям Дам“ с режисьор Вивиан Гофет.

Наградата за главна мъжка роля получи Давид от полския филм "Искам да живея". Като най-добра женска роля беше отличена Урсула Рахасет, изиграла своята роля в естонския шедьовър "Керту".

Филмът, който грабна призът за най-добра режисура грабна режисьорът Петър Попзлатев за филма  "Аз съм Ти" . "Журито беше единодушно по въпроса с българското представителство във фестивала. Първоначално обаче аз като българка си замълчах, предложението дойде от страна на Черна гора-Драшко Джурович", допълни Дякова.

"В този конкурс нямаше лош филм. Имаше една смесица от отлично подбрани документални филми", с удоволствие заяви Джурович.

Тя определи кинофестивала като прожекция на сериозна и многопластова кинематография. "Макар филмите да бяха малко на нас не ни стигнаха наградите за тези прекрасни филми", каза с усмивка българският кинокритик.

Съюзът на българските кинокритици учреди и награда "Почетен диплом", която грабна белгийския филм "Ям Дам".

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top