Липсата на киносалони и дистрибуция на българските филми са основните проблеми пред киното в България

Тенденциите в европейското кино и в частност в българското бяха очертани по време на провелата се днес дискусия „Киното и европейската култура“, която е част от съпътстващата програма на Международния филмов фестивал „Златната липа“ в Стара Загора. В нея се включиха кинокритикът проф. Вера Найденова, кинорежисьорът Петър Попзлатев, директорът на фестивала Магдалена Ралчева, както много представители на кинематографичните среди.

За разлика от американското кино, което разказва истории, европейското поставя проблеми- очерта в началото на разговора проф. Вера Найденова. Според нея, голямата културна мисия на стария континент завършва с раждането на киното в Европа. То се е появило и благодарение на реализма в литературата, и в това е силата на киното – да отразява формите на самия живот - смята проф. Найденова. Европейското кино поставя правата на човека на преден план и това личи от филмите, представени на тазгодишното издание на фестивала „Златната липа“- допълни тя. Независимо от огромното разнообразие от националности в Европа, киното успява да се дефинира като културно изключение, защото страните членки съхраняват собствената си идентичност  и национална култура- смята режисьорът Петър Попзлатев.

По време на дискусията беше отбелязан фактът, че въпреки малкото излизащи български филми годишно, те не могат да стигнат до публиката, поради липсата на дистрибуция. Преди години киносалоните у нас бяха близо 3 хиляди, а сега има едва 14, които с мултиплексите стават 28- каза Камен Балкански, директор за България на рамковата програма в сферата на културата  „Творческа Европа“. Той заяви, че по тази програма през следващите 7 години са  отделени 1 млрд. 460 милиона евро за аудио-визуални изкуства. Необходима е по-активна държавна политика и амбиция в усвояването на тези средства - смятат кинематографистите.

Потребността от кино няма да умре, защото културните навици не умират – просто понякога отстъпват, но ние можем отново да ги върнем на преден план – заключи проф. Вера Найденова в края на дискусията.

Снощи тя представи своята книга „Българското кино. По следите на личния опит“, в която са публикувани творчески портрети за популярни актьори, рецензии за филми и доклади създадени през последните 50 години.

Златната липа" е единственият форум за ново европейско кино, който се провежда у нас. И тази година прожекциите в старозагорската опера и в сградата на Регионалната библиотека "Захарий Княжески" са безплатни

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top