Джанкарло Джанини с липа и звезда в Алеята на славата в Стара Загора

Голямата звезда на италианското кино Джанкарло Джанини посади липа в Алеята на славата на Международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа“ пред сградата на операта в Стара Загора. Той участва и в церемония по поставянето на почетна звезда с името му и се снима собственоръчно пред нея.

Снощи той представи филма "Комарджията, който няма да умре" от 2013 г., на който е режисьор, продуцент и изпълнител на главната роля. Маестрото участва в откриването на второто издание на феста, организиран от Община Стара Загора, който се провежда в Стара Загора от 31 май до 4 юни.

Филмите, които снимахме преди 20 години са по-хубави от тези, които се снимат днес, сподели пред журналисти големият актьор. Федерико Фелини е гений в киното, ние имахме големи режисьори в миналото. Сега американците се учат от тях, те направиха от киното индустрия. Те са по-практични, ние сме артисти. Те разработиха всичко, на което ги научихме ние, сподели в емоционален разказ именитият майстор на киното.

И европейското и американското кино в момента са в криза. Очаквам в скоро време да се появи нов начин да показваме и правим кино, сподели Джанини, който още като младеж се вълнува от електроника. Като преподавател в академията за артистични изкуства, да уча младите е голяма радост за мен, добави още той.

В рамките на кинофестивала днес в Градската художествена галерия в Стара Загора доц.д-р Марин Добрев откри изложба на Иван Андонов. Неговата съпруга Люба Маричкова подчерта, че това е първата му изложба в Стара Загора. Тя я нарече знакова, тъй като преди 140 г. неговият дядо Иван Андонов е бил един от организаторите на Старозагорското въстание.

"Златната липа" е единственият форум за ново европейско кино, който се провежда у нас. И тази година прожекциите в старозагорската опера и в сградата на Регионалната библиотека "Захарий Княжески" са безплатни.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top