Водещи съдови хирурзи се срещат с пациенти под липите

Днес и утре в града на липите ще се състои Национална среща на лекари – специалисти по съдови заболявания с пациенти от цялата страна, страдащи от тежкото заболяване тромбофлебит, известно още като венозна тромбоза. Така за първи път ще се проведе научно събитие на медицинска тематика не между специалисти, а между лекари и пациенти. Срещата се организира по инициатива на фондация "Тромбофлебици в действие" и се подкрепя от екипа на отделението по „Съдова хирургия“ на високотехнологичната МБАЛ „Св.Иван Рилски“ – Стара Загора“.

Фондация „Тромбофлебици в действие“ е член на Националната пациентска организация, която е регистрирана в столицата, но седалището ще бъде в Стара Загора. Един от главните организатори на срещата е съдовият хирург от МБАЛ „Св.Иван Рилски“ доц.д-р Андрея Андреев - председател на фондация "Съдови заболявания" в Стара Загора. Доц. Андреев привества идеята още при първата си среща с председателя на фондация „Тромбофлебици в действие“, г-жа Кинка Славова.

"Идеята за среща между лекари и пациенти е много добра. Фокусът на леченията вече е насочен към това то да е най-щадящо за пациента, това става чрез безкръвно лечение", каза доц. Андреев.

Очаква се през двата дни среща да събере около 50 участници от цялата страна, обединени във фондация "Тромбофлебици в действие". „Смята се за необичайно и дори за неприемливо да се провеждат подобни форуми между лекари и пациенти“, казва доц.Андреев, но ние, лекарите-лектори на срещата смятаме, че макар и първа, и необичайна по характера си, тя ще бъде полезна, тъй като тематиката и засяга едно тежко заболяване, което не се познава добре и нерядко причинява смърт и инвалидност.Нашите лекции са пригодени така че пациентите да могат да ги разберат.", допълни д-р Луканова.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top