21 септември 2020

В Китай се внасят годишно 1,5 млн. бутилки българско вино

Работна среща на тема Българско вино на китайския пазар се проведе в Стара Загора. Тя се организира от Българо-китайската търговско-промишлена камара и Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Срещата е насочена към компании, производители на вино, с интерес към китайския пазар и развитието на бизнес и търговски взаимоотношения с китайски фирми. Участват винарни от цялата страна, разказа председателят на палатата в Стара Загора Олег Стоилов.

Събитието е част от програмата на Българо-китайската търговско-промишлена камара за насърчаване на българските компании за предприемането на първи стъпки към перспективния китайски пазар, както и възможност за разширяване на пазарното им присъствие там, обясни председателят на палатата Виктор Азманов .

Китай се превърна във втората по сила икономика в света. Tези фактори са причина за все по-нарастващия интерес и нови бизнес възможности, които се откриват пред фирмите от България и Европа, разказа сомелиерът от световна величина Майкъл Чен, който от миналия ноември досега идва за четвърти път в България.

България произвежда годишно 1,3 млн. литра и заема 18-о място в света. В Китай страната ви внася 1,5 млн. бутилки. 90% от потребителите предпочитат червени вина. Поносимата ценова гама на вината на китайския пазар е 10 долара за бутилка. За да стъпят български винопроизводители на китайския пазар трябва да се обединят, без да губят своята идентичност. Трябва да се направи добър маркетинг, да има вносител и да се популяризират продуктите, включително и страната ви, защото масовият потребител не знае нищо за България, добави още китайският гост.

Във форума участват 18 фирми от цялата страна, а вината са 35.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top