50 старозагорски медици излязоха на символичен протест по обяд

Около 50 старозагорски медици излязоха днес точно в 13.00 часа на сигнален протест в подкрепа на Деня на протест на европейските лекари. "Протестът касае недофинансирането на здравната каса и лечебните заведения", заяви д-р Бадов.

По време на протестът медицинските работници бяха сложили лентички, с които изразяваха своята подкрепа. Беше прочетена декларация, която беше приета преди дни от Български лекарски съюз. Тя гласи: "Искаме осигуряване на средства за гарантирана не качествено здравеопазване за всички европейски граждани. Искаме спешна актуализация на бюджета на НЗОК. Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити".

В декларацията се казва още, че лекарите участващи в подписването на Националния рамков договор за 2014 символчно ще оттеглят своите подписи. Те настояват до края на месеца да бъде отменена рестриктивната политика на НЗОК, в противен случай може да се стигне до ефектиивни протести и искане на оставката на министъра на здравеопазването

"Оттеглянето на нашите подписи няма юрдическа стойност, а е по-скоро морален акт, чрез който ние искаме да кажем, че здравеопазването не бива да продължава да се управлява по този начин. Всички знаем как през последните 3 месеца на годината няма пари за заплащане, с което се вземат пари от следващата година и така попадаме в един омагьосан кръг", допълни д-р Живко Желязков.

Протестиращите днес подчертаха, че техните искания не са политически, а чисто икономически.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top