Стара Загора с Алея на Европа

В Деня на Европа - 9 май, Община Стара Загора организира парад на знамената и създаването на „Алея на Европа“ в парк „Тракия“.

В тържествена обстановка общинското ръководство участва в засаждането на 28 фиданки специално селекциониран пирамидален кипарис. Алеята на Европа се намира срещу бившето кино „Жельо Диманов“, което ще бъде превърнато в Международен младежки център за работа с младежи и деца в риск на стойност 1 395 380 евро, чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

Заместник-кметовете йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов дадоха старт за създаването на алеята, заедно с представители на Младежкия общински съвет. За нейното оформяне и украса са използвани още 5 розовоцъфтящи храста колквиция и 40 туи от видовете Сънкист, Рейнголд и Берберис.

Под звуците на фанфарния оркестър и с участието на мажоретния състав на VI ОУ „Свети Никола” по алеята тържествено преминаха знаменосци с флаговете на 28-те държави членки на Европейския съюз. Сини балони, символизиращи чистотата и стремежа към свобода, полетяха към небето, пуснати от детски ръце.

Парадът на знамената премина по централния булевард на Стара Загора и достигна до парк „5-ти октомври“, заедно с фанфарния оркестър и мажоретните състави на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски” и V-то ОУ „Митьо Станев”. Там бе тържествено посрещнат с изпълнение на „Ода на радостта” от градския духов оркестър.

На главната сцена пред шадравана в парк „5-ти Октомври” забавлението осигуриха с песни и танци Детска вокална студия "Усмивки" към НЧ „Родина – 1860”, Детски фолклорен ансамбъл „Траянци” към Центъра за наука, култура и изкуство и вокалната студия към Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”.

Освен от главната сцена в програмата се включваха и организираните 6 забавни къта, посветени на определена тема. Европейския съюз и неговите страни-членки представи Младежка театрална студия- „Сцена 99” към НЧ „Родина – 1860”. Младите хора демонстрираха знанията си в кътовете за подреждане на гигантски пъзел, изобразяващ обединена Европа, символите на общността и на всяка страна-членка, на Европейския парламент и предстоящите на 25 май избори за Европейски парламент, както и на европейските институции.

Наградите и печатните материали бяха осигурени от Европейски информационен център Европа Директно – Стара Загора.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top