18 септември 2020

Роди се бебе белоглав лешояд

След осем години чакане, екипът на Спасителния център към „Зелени Балкани“-Стара Загора се похвали с първо бебе белоглав лешояд. Екипът следи изкъсо младото семейство, защото в началото, вместо храна, сащисаните родители носеха на бебето съчки и пера, но полека-лека, двойката започват да схваща защо пищи малкото птиче!

Нашето бебе се излюпи на сутринта на 29.04, точно 52 дни след снасянето на яйцето. Уеб-камерите ни позволяват отблизо да наблюдаваме семейството. Малкото изглежда жизнено и здраво, а младите родители се грижат за него с изключително внимание и нежност. Моментът е ключов, защото това е първото им бебе и те, като напълно неопитни родители, трябва буквално да се научат как да го хранят и топлят, докато нашият екип с трепет следи всяко тяхно движение!

Това е второто яйце на семейството, след като екипът на Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани - Стара Загора взе първото яйце на семейството. Лешоядите снасят едно-единствено яйце в годината. В редки случаи, когато има обилна храна, ако нещо се случи с яйцето, те могат да снесат и второ. За да удвоим шансовете, взехме първото снесено яйце и го отнесохме в инкубатор, като осигурихме подходящи условия за второ поколение. За огромно съжаление, първото яйце се оказа неоплодено, затова и екипът бе почти загубил надежда за второто.

Майката - Лешка, е с нас още от 2000та година, попадна при нас с тежко счупване на крака, от което не успя да се възстанови. През 2006та снесе своето първо яйце, затова екипът на Зелени Балкани потърси съпруг за лешоядката. На призива се отзоваха нашите колеги от Фонда за дивата флора и фауна, които осигуриха кавалер, уловен в селскостопански земи във Врачанско и отглеждан в Софийския зоопарк. Мъжкият е малко по-възрастен от Лешка и е изключително грижовен и внимателен родител.

Ето че една осемгодишна наша мечта е на път да се сбъдне! Това е един огромен успех за целия екип на Спасителния център за диви животни и повод за искрена радост и гордост!
Стискайте палци на нашето бебе и неговите родители!

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top