ТПП Стара Загора предсрави възможностите за сътрудничество с Иран

Възможностите за търговско и икономическо сътрудничество с Иран бяха представени в Търговско-промишлена палата – Стара Загора. В срещата участваха председателят на Палатата Олег Стоилов ( в средата), президентът на Ирано-българска бизнес асоциация (ИББА) Саид Хадеи, членовете на ръководството – Амир Хадеи и Александър Александров и представители на над 20 фирми от Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на ТПП.

България и Иран са имали много добри търговски връзки в продължение на повече от 100 години, които от известно време са прекъснати, но потенциалът е голям и трябва да бъде развиван, заяви Саид Хадеи. Той обясни, че основната цел на Ирано-българска бизнес асоциация е да представя възможностите за двустранни бизнес контакти в различни сфери на икономиката. Асоциацията не само ще помогне на българските фирми да установят контакт с потенциален партньор в Иран, но и ще окаже пълно съдействие и при конкретни детайли от отношенията между фирмите. Чрез Иран български предприятия ще могат да достигнат до пазарите на съседни на ислямската република държави. България е интересна за ирански дружества, защото е врата към Европа и това позволява да предлагат своята продукция в страни от ЕС, добави Саид Хадеи. Асоциацията организира пътувания до Иран и до България за провеждане на двустранни бизнес срещи. Саид Хадеи заяви още, че правителството на Иран силно подкрепя организации като Ирано-българска бизнес асоциация с цел насърчаване на търговския и инвестиционен обмен.

Иран има интерес и от обмен на студенти. За източната държава България е привлекателна и като туристическа дестинация, но е познато само Черноморието. Затова Асоциацията ще популяризира планинския туризъм и културно-историческото наследство на страната ни.

Александър Александров, който е член на ръководството на Ирано-българска бизнес асоциация, заяви по време на срещата, че работи от 1996 г. с фирми в Иран и увери, че с тях се търгува много лесно и коректно, но в началото е изграждането на доверие към партньора.

Това е първата конкретна инициатива след срещата между председателя на ТПП – Стара Загора Олег Стоилов и президента на Ирано-българска бизнес асоциация (ИББА) Саид Хадеи, които подписаха договор за партньорство. Г-н Хадеи е също и представител на България в Иранската търговско-промишлена палата на мините и индустрията

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top