До края на месеца започва събарянето на незаконните постройки

В края на април, най-късно в началото на май, стартираме събарянето на незаконните ромски къщи, съобщи за starozagorci.com градоначалникът Живко Тодоров.

Започва премахването на незаконните постройки  в кв. „Лозенец“, където самонастанилите се роми изсичат опожарените гори в близост до квартала. Тече процедура и до момента никой не е обжалвал заповедите ми за премахването на постройките, така че никой не може да има претенции, уточни кметът. Той каза още, че е подготвено изменение и допълнение към Наредбата за обществения ред, касаещо забраната за движение на каруци на територията на град Стара Загора, което ще влезе в дневния ред на следващата сесия на ОбС, съобщи кметът.

Общината вече има сключен договор чрез обществена поръчка с фирма, която ще извърши събарянето. Връчени са  възлагателните писма, където е очертана територията на първоначалния етап на събаряне. Към настоящия момент се подготвя техниката, сформират се екипи и се очаква да бъде включена и жандармерията.

На първия етап ще бъдат разрушени около 50 къщи. В същото време Общината започва процедура и за следващия етап от премахването на незаконните къщи в ромския квартал с връчването на заповеди на настанените в тях семейства. Подготвя се и за трети етап. Фирма заснема терена на парк Борова гора, след това ще се премине към къщите на Зайчева поляна. Според Живко Тодоров, на събаряне подлежат поне общо около 400 незаконни постройки.

Предотвратяване на пожарите в горските площи, изчистване на незаконните постройки и нерегламентираните сметища, както и борба с шума, сводничеството и разпространението на забранени вещества в ромския кв.„Лозенец“ – това са основните направления за работа на общинската адинистрация и отговорните институции, които очерта на среща по проблемите на незаконната сеч днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той увери, че общината вече има план за действие, целящ въдворяване на ред в квартала. Ще изготвим график за това и ще потърсим подкрепата на жандармерията, за да се гарантира опазването на обществения ред, каза Тодоров.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top