Акция по кръводаряване този петък в БЧК

Акция по кръводаряване този петък в БЧК

Кръводарителската акция „Подари живот! Дари кръв!“ ще се проведе този петък, 21 юни от 8.30 до 12.00 часа на ул. "Свети Княз Борис I" № 69, в залата на БЧК.

Акцията е по повод Световния ден на кръводарителя 14 юни, който се отбелязва за десети път.
Организирана е от Община Стара Загора, Областният съвет на Българския Червен кръст и Районен център по трансфузионна хематология  – Стара Загора, с подкрепата на "Организация на таласемиците в България" и фондация "Искам Бебе”.

Световният ден на кръводарителя, отбелязван на ежегодно на 14 юни, служи за повишаване осведомеността на хората за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и за благодарност към доброволните безвъзмездни кръводарители за техния животоспасяващ и хуманен акт. Мотото на десетата му годишнина е “Подари живот! Дари кръв!“. През тази година фокусът е върху стойността на дарената кръв, не само за спасяване живота на пациента, но и за помощта към хората да живеят по-дълго и по-продуктивно.

Днес повече от 92 милиона души годишно в света даряват кръв, 62 страни разчитат само на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. Световната здравна организация си поставя за цел през 2020 г. във всички държави доставките на кръв да бъдат 100% от доброволни и безвъзмездни донори.

Организаторите на акцията в Стара Загора обединяват усилията си за превръщането на безвъзмездното кръводаряване в значима кауза за старозагорци.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top