Стъпка към новия закон за образованието

Ресурсен център Стара Загора организира среща-дискусия на тема „Визия за образователно включване на деца и ученици със специални образователни потребности. По време на форума директорът на центъра Калоян Дамянов посочи, че това е първата от поредица срещи, на които започват да се обсъждат промените в закона за училищното образование. В своята презентация Дамянов постави проблемите на интегрираното обучение, необходимостта от нови помощни технологии, осъвременяване на структурата на класните стаи, както и нуждата да се върви от интегрирано към включващо образование. За целта е необходима цялостна реформа в системата – повишаване квалификацията на учителите, помощни средства и технологии, нови програми, както и активното участие на родителите. За включващото образование са необходими още подкрепа за всяко дете, както и специализирана помощ в ресурсните центрове. 

Съорганизаторите на срещата от Движение ДНЕС – Стара Загора в лицето на своя координатор Жоро Христакиев представиха възможността за подкрепа на хората с увреждания, както и за спазване на техните права.

В дискусията се включи и Мария Гинева от сдружението „Бъдеще за децата с увреждания“, както и независимият психолог Яна Христова, както и представители на помощното училище и на неправителствения сектор.

По време на дискусията ръководителят на екипа за адаптиран спорт в Ресурсния център Кузман Кузманов представи дейността на колегите си, които се занимават с организирането на редица спортни прояви – фитнес, футбол, боулинг, а също така подготвят и отбори за ежегодно участие в игрите на Спешъл Олимпикс с отбори по футбол и народна топка.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top