Малки балеринки ще участват в операта „Макс и Мориц“

Операта за деца „Макс и Мориц“ от проф.Александър Йосифов е седмата премиера от началото на сезона на Държавна опера-Стара Загора. Следващия понеделник /14 април/ от 10,30 ч. и от 13,30 ч. са двата премиерни спектакъла, в които ще се изявят двата състава солисти, малките балеринки от Школа „Па Де Кре“ и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора.

Освен изявени солисти като Иван Кабамитов, Марк Фаулър, Георги Динев, Нина Димитрова, Евгений Арабаджиев, Борис Тасков, Ивайло Йовчев, в спектакъла участват още артистите-хористи Теодор Петков, Петър Янкулов, Евгени Сурмиевич, Богомил Русинов, гост-солистите Нели Нечева и Денис Иванов. В ролите на Макс и Мориц влизат и учениците от НУМСИ „Христина Морфова“ Мартин Иванов и Яна Стефанова.

Спектакълът е посветен на 50 години творческа дейност на проф.Александър Йосифов и се реализира с изключителната подкрепа на Община Стара Загора.

За първи път в Държавна опера-Стара Загора по спектакъла „Макс и Мориц“ работи младата сценографка Антония Попова. Тя е автор на атрактивните костюми и декор. „Костюмите са замислени и реализирани така, че на сцената няма нито един отрицателен образ. Всички са весели, забавни, атрактивни“ – каза Антония Попова.

В шивашкото ателие на Операта са изработени 16 мъжки костюма, 2 дамски, 7 костюма за малките балеринки – от общо над 300 метра плат. Направен е чудесен реквизит – кифли, бръмбари, пилета на грил, шевна машина, има дори съвсем като истински грил, задвижван от електромотор.

Това е втората съвместна работа по операта „Макс и Мориц“ на диригента Красимир Къшев и хореографа Алида Бонева. „Не мога да не кажа с гордост, че предишните Макс и Мориц от постановката през 1995 г., тогава ученици в Музикалното училище, сега са мои колеги в Оркестъра –флейтистите Цветомира Динева и Лидия Панчев. Това е магията на Операта, която остава за цял живот“ – каза Маестро Къшев.

„Много трудно и много приятно е да поставяш танци с деца, които са на 4 години и малко нагоре. Както и да работиш с утвърдени артисти, които играят на сцената с абсолютната отговорност, че за деца се твори абсолютно сериозно изкуство“ – сподели Алида Бонева.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top