Супер модерна болница отвори врати днес

С тържествен водосвет отвори врати нова 10-етажна болнична сграда на МБАЛ "Св.Иван Рилски Чудотворец". На тържественото откриване присъстваха собствениците фамилия Колеви, митрополит Галактион, зам.областният управител Теодора Иванова, председателят на общинския съвет Емил Христов, много приятели и гости, сред които Веселин Маринов, Любо Ганев. Водещ на събитието беше Искра Радева.

Супермодерна болница разполага със 190 легла. Направената до момента инвестиция за сграда и апаратура надхвърля 40 млн лв. Новото  здравно заведение е „под шапката” на работещата  от 2008 година МБАЛ „Иван Рилски”, разполагаща към момента  с 80 легла . В края на  миналата седмица от МЗ са издали  разрешение за осъществяване на лечебна дейност от МЗ. 10-етажният корпус, който разполага с над 12 000 кв м разгърната площ е в съседство с парка  „Митрополит Методи Кусев” и стадион „Берое”. Вече са готови 7-те операционни, монтиран е 128-срезов скенер, до няколко дни пристига и лазерният томограф. В този корпус ще бъдат настанени отделенията по ортопедия, УНГ, съдова и обща хирургия, педиатрия, неврология, кардиология, физиотерапия и рехабилитация, каза за starozagorci.com Иван Колев, съсобственик на „Металик” АД.

Само детското отделение  което разполага със 17 легла е разположено на два от етажите. Близо 500 ще бъдат работещите в болницата, над 100 са само лекарите.За пръв път извън столицата ще отвори врати лаборатория по вирусология.Вече е доставено и изпробвано 2/3 от цялото оборудване и обзавеждане, коментира Колев.

Целта ни е МБАЛ „Св.Иван Рилски“ да се превърне в болница №1 в България, като привлича с отличните си възможности за лечение и пациенти от чужбина. Това е нашето ново бижу, допълни Колев.

Новото кардиологично отделение на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ притежава най-съвременни възможности за лечение на заболяванията на сърцето, голяма част от които се появяват за първи път в Стара Загора. Трите най-важни звена в отделението са Сектор за инвазивна кардиология, Лаборатория по електрофизиология на сърцето и Функционалнен кабинет.
Секторът за инвазивна кардиология ще функционира 24 часа в денонощието без почивен ден. Ивназивната методика позволява проблемите не само да бъдат диагностицирани, но и лекувани успешно с интервенционални и оперативни методи. Благодарение на инвазивната кардиология през последните години в България се отчита значителен спад на смъртността от остър миокарден инфаркт, нестабилна стенокардия и други рискови заболявания на сърцето – от 20% на 3-4%.

Лабораторията по електрофизиология на сърцето е първата подобна лаборатория извън София. Тук се извършва електрокардиологично лечение на сърдечни аритмии.

Функционалният кабинет е оборудван с последно поколение кардиоехографи с възможности за триразмерно изследване на сърцето. Кабинетът разполага и с най-съвременни системи за мониториране на сърдечния ритъм (холдери), мониториране на артериално налягане и други.

"Готови сме и почваме да работим. Това е плод на 2,5 труд и строителство. През цялото време активно бях подпомогнат от мойте деца. Имаме всички видове разрешителни и договор с НЗОК. Почваме да работим от утре", каза в приветственото си слово инж. Дечко Колев.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top