Областният координатор на ББЦ с обвинения срещу горско стопанство за изсичането на горите

Днес по инициатива на кмета на Стара Загора Живко Тодоров беше проведена среща във връзка с незаконната сеч на територията на общината. В нея участие взеха Валери Иванов- началник отдел опазване на обществения ред и управление при кризи, Христо Шишков от отдел опазване на обществения ред и управление при кризи, Николай Иванов, представител на регионална агенция по горите, Ярослав Ярославов от Държавно Горско стопанство, гл.инспектор Ивайло Палов от Второ Районно управление Полиция, общинските съветници Маноил Манев и Кристиан Петков, представители на охранителната фирма 3S СОТ,  както и Янко Янков- администратор на фейсбук група и областен координатор на България без цензура.

Веднага след приключване на срещата Янков заяви пред медиите, че: "Гората се сече със съдействието на горско стопанство". Областният координатор на Бареков уточни, че " горско стопанство дава разрешение на циганите да влизат и да секат". Той допълни, че според него наетата през септември охранителна фирма си върши работата много добре. "След като те залавят каруци и коне се оказва, че те имат разрешително от горско стопанство. Има доклад според който са заловени 3 каруци, на които са им издадени разрешителни да секат. Това е станало по решение при областният управител от миналата година. Целта на разрешителните е била да се доизсекат останалите според тях 70-80 сантиметрови трупи от преди това откраднатите дървета".

Общинският съветник от ГЕРБ Маноил Манев  изказа  две предложения, целящи подобряване на взаимовръзката между институциите. Първото предложение е сформиране на кризисен щаб, в който да бъдат включени всички заинтересовани страни и които да следи за незаконната сеч на гората ежедневно.

Второто предложение на Манев включва създаване на горещ телефон за граждани, които да сигнализират на него за евентуално извършване на незаконно сечене на дървета от горите. Според началник отдел опазване на обществения ред и управление при кризи от стартирането на договора за охрана на тази територия са били предотвратени 31 случая на кражба на държесина и нейното незаконно изсичане.

"Води се регистър и съответния жител има право само веднъж да използва възможността за изсичане на тези дънери. В една каруца се събира около 1 кубик държа. От края на януари до края на март по този начин са били продадени по този начин 250 кубика дървесина. Цената на кубик по този начин е около 15-16лв. ", заяви Ярослав Ярославов.

В местността Карасиврия се сече безразборно, е мнението на друг участник в срещата-администраторът на фб група Янко Янков. По думите му това става с позволението на горските, заловен е полицай, на когото ромите плащали по 15 лева за извозване на каруца с дървесина. Информацията била споделена на днешната среща от представител на Второ районно управление.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top