Разкриха основите на христианска църква в Градската градина

Каменни основи на православен храм, разкриха археолозите от старозагорския музей на метри от Братската могила в парк Пети октомври.

"Разкрита е една туска сграда до стопанско помещение от края на 19 век, която е била опожарена. Много е трудно да се каже, че този пожар е бил свързан с Руско-турската освободителна война и опожаряването на Стара Загора. 

В дълбочина под изгорялата постройка е открита археологическа структура, която на първо четене може да бъде тълкувана като средновековна христианска черква.Доказателство е част от абсидата , която е разкрита. Част от доказателствата са и откритите 2 гроба източно от абсидата на черквата." каза археологът Димитър Янков.

Датировката на откритията еспертът определя като края на 11, 12 до началото на 13 век.

До самият каменен зид бяха намерени останки от детски скелет и запазен череп на възрастен мъж, разпилените над тях  керамични находки са от ХІ-ХІІ в.

Разкопките се осъществяват в рамките на интегрирания воден проект на Стара Загора.

След окончателното разкриване на артефактите ще бъде свикана комисия от Министерство на културата за определяне стойността на откритието и съдбата на паметника.

По думите на Димитър Янков, дългогодишен проучвател на археологическия резерват „Августа Траяна-Верея – Стара Загора” до сега в района са открити общо 4 храма. Единият от тях е от ІV-VІІ в и в него е бил погребан епископ. 

Коментирай!

#1
Мила - 2014-03-28 14:44:15

ХристиАнски или христиЯнски? Моля ви, все пак пишете новини в сайт!

#2
mmm - 2014-03-28 16:16:11

Да не дойдат само ранно християните да си я поискат и да водят дела за собственост !

Още новини

Scroll To Top