РЗИ стартира кампания „С любов за сърцето“

Кампания „С любов за сърцето" стартира в края на седмицата Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Целта на кампанията е да се изградят традиции за контрол на собственото здраве и периодично проследяване на важни показатели.

Високото кръвно налягане, холестеролът, тютюнопушенето, затлъстяването, обездвижването, захарният диабет и стресът са известни рискове за стесняване на кръвоносните съдове на сърцето и появата на исхемична болест и инфаркт. Всеки един човек може да намали отрицателното им влияние като промени начина си на живот и хранене и приема редовно предписаните от специалистите медикаменти.

Други рискови фактори като сърдечната честота ( сърдечен пулс ) обаче, често биват пропускани и неглижирани. Много малка част от хората имат навика да измерват своя пулс у дома. А редовното проследяване на ударите на сърцето е важно, тъй като увеличаването на пулса при хората със сърдечни заболявания оказва неблагоприятно влияние върху работата на сърдечния мускул. Колкото е по - висок пулса, толкова повече хранителни вещества, кислород и енергия са нужни на сърцето, припомнят от РЗИ.

Високата сърдечна честота представлява работата на сърцето на «високи обороти». Това намалява времето, в което сърцето си почива и се храни с кръв. Поради това има опасност от влошаване на много от сърдечните болести, предупреждават още от инспекцията.

Проследяването на сърдечната честота или още - пулсoвата честота е лесно, не изисква допълнителна апаратура. Високата сърдечна честота е показател, явяващ се самостоятелен рисков фактор и при трайно ускоряване в покой, е необходимо да обсъдим този факт с лекуващия ни лекар, категорични са от РЗИ.

Като част от кампанията в петък от 10.00 часа до 15.30 часа студенти медици от Тракийския Университет ще измерват сърдечната честота в пешеходната зона на бул. «Цар Симеон Велики» , в пресечката му с бул."Патриарх Евтимий". Деца от клуб «Млад здравен експерт» при РЗИ - Стара Загора ще разпространят сред гражданите здравно - образователни брошури по темите: «Как да измервате вашия пулс у дома?» и «С любов за сърцето».

На 26.03.2014г. (сряда ) от 13,30 часа в конферентната зала на хотел „Верея" пред общопрактикуващи лекари и студенти по медицина ще бъде представена лекция на тема: „Ролята на сърдечната честота като рисков фактор при КАБ /коронарна артериална болест".

През седмицата 24-28 март 2014 година старозагорски кардиолози ще извършат безплатни прегледи за сърдечната честота.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top