Национална кръгла маса за женското и младежко предприемачество под липите

„Иновации в малките и средни предприятия – шанс за младежкото и женско предприемачество”, е темата на дискусията, която евродепутатът и председател на НДСВ – Антония Първанова, със съдействието на фондация „Фридрих Науман” инициира в град Стара Загора.

Изявата, ще се състои в понеделник на 17 март 2014 г. от 13:00-15:30 часа в известен старозагорски хотел.  Участие ще вземат представители на институциите и дами – управляващи собствен бизнес от страната и града – домакин – Стара Загора.

Целта на дискусията е да се обсъдят редица въпроси, свързани с възможностите, перспективите, съществуващите проблеми и предизвикателства пред предприемаческите инициативи на жените и младите хора в България.

Трудностите пред женското и младежко предприемачество в България, са свързани до голяма степен с липсата на достъп до финансиране, дефицит на мениджърски знания и умения и ниска степен на информираност и подкрепа за участието по програми, финансирани от Европейските фондове. Показателен пример в това отношение е, че около 90% от дейностите, управлявани пряко от жени в България са в сферата на търговията, услугите и занаятите. Не по-различна е статистиката и при младежкия бизнес.

ЕП призовава държавите членки, да се инвестират средства в развитието на услуги за полагане на грижи, даващи възможност на жените да съчетаят професионалния и личния си живот, да се насърчават жените и младежите в усилията им за развитие на тяхната кариера. По този начин ще се стигне до създаване и развитие на собствен бизнес, повишаване на квалификацията, улесняване на достъпа до образование и обучение, в посока управленския потенциал на двете групи, до професионално и правно консултиране и най-вече до публично и частно финансиране.

Организаторите на кръглата маса се водят от разбирането, че гръбнакът на европейската икономика са малките и средни икономически структури, чието стимулиране трябва да бъде приоритет и на българските държавни институции. Подпомагане на предприемачеството, на креативния дух на младите хора, на женската инициативност трябва да получат своята достойна институционална и законова подкрепа .

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top