МЗ отпуска 3 млн. в подкрепа на старозагорската болница

Ръководството на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – (Университетска) е получило уверението на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, че министреството ще отпусне близо 3 млн. лв. за обновяване на базата на лечебното заведение и закупуване на нова апаратура. Освен това по програма СRIP (средносрочна рамковоинвестеционна програма) на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – (Университетска) са отпуснати и утвърдени 5,5 млн. лв. за закупуване на модерен ядрено-магнитен резонанс, скенер, лапароскопска апаратура. 30% от сумата е предвидена за фонд СМР (строително монтажни работи). Това съобщи днес на пресконференция изпълнителният директор на МБАЛ проф. д-р Петрана Чакърова. Тя благодари за подкрепата, която получава ръководство от министъра на здравеопазването и от областния управител Живка Аладжова. На днешната среща с медиите присъстваха и заместник-изпълнителните директори на болницата д-р Тодор Пасев и д-р Стефан Шишков.

"Това е една работеща болница, която ще съществува. Болницата работи на високи обороти всеки ден. Само за изминалите 2 месеца от началото на годината са преминали повече от 6 хиляди болни като около 3 хиляди от тях са приети по спешност", каза статистически Чакърова.

За месец януари използваемостта на легловата база е била около 60 %, а за февруари- около 70 %. "Това ще доведе до съкращаване на легловата база, тъй като използването на по-малко от 80 % генерира допълнителни разходи, които са неоправдани", подчерта директорката.

В лечебното заведение са извършени 1580 операции  от които 211 много големи, 444- големи, 835- средни и 100 малки от началото на година.

От ръководството на Болницата допълниха, че за месец февруари от НЗОК са били блокирани повече от 260 хил.лв. от заработката в здравното заведение

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top