Назначават педиатър в ТЕЛК-Стара Загора

Със съдействието на ръководството на „МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – (Университетска) от 1 април на щатна длъжност като педиатър, работещ в ТЕЛК се назначава д-р Димитричка Динева, специалист педиатър-ревмокардиолог.

Д-р Динева има дългогодишна практика като завеждащ на Второ детско отделение на „МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”. Вече 42 години упражнява дейността си като педиатър-специалист. Тя е изключително рутиниран педиатър, познаващ отлично нозологичните единици в детска възраст. Д-р Динева е единственият в областта клиничен ревмокардиолог, която през целия си професионален път е консултирала и провеждала лечение на деца със заболявания на сърдечно-съдовата система и ставния апарат. Отличните познания и огромния професионален опит са основание да и се повери отговорната задача, при която да контролира и справедливо да оценява нуждата на различните степени на увреждания при децата.

В „МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – (Университетска) се намира единствената ТЕЛК (Трудово-експертна лекарска комисия). Трите състава на комисията извършват оценка на редуцираната трудова способност на пациенти от цялата област. В ТЕЛК има специалист - невролог, терапевт и хирург, които два пъти седмично правят оценка на намалената работоспособност на пациенти над 16 години в цялата област. Средномесечно в трите комисии преминават за оценка около 1000 пациенти. Само през февруари, например, са преминали 990 души.

До момента решенията за децата до 16-годишна възраст, на които се налагаше да се оцени степента на увреждане от различен вид хронични заболявания се осъществяваха изключително трудно поради липсата на щатен квалифициран педиатър.

„Смятаме, че с поемането на тази отговорна длъжност д-р Динева ще осигури ред, ще парира напрежението в огромния детски контингент, който чака за ТЕЛК-ово решение и така родителите и пациентите ще получават обективно заключение”, категорични са от ръководството на болницата.
Д-р Динева ще работи на ротационен принцип в трите ТЕЛК-а.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top