Кръводарителска акция на Ротаракт клуб и Сдружение „Самаряни“

За трета поредна година Ротаракт клуб - Стара Загора съвместно със Сдружение „Самаряни“ организират кръводарителска акция в рамките на Световната Ротаракт седмица (10-16 март). Тази година събитието ще бъде под наслов: „В кръвта ти е да спасяваш животи”. Кръводарителската акция ще се осъществи на 14 март (петък), от 9:00 до 13:00 часа, в Комплекс за социални услуги за деца и семейства, управляван от Сдружение „Самаряни”, на адрес: Стара Загора, ул. "Христо Ботев" № 205.


Kакво знаем за кръводаряването?

Кръводаряването е доброволно предоставяне на определено количество от собствената кръв с цел подпомагане на човешко здраве и спасяване на живот. Това е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност на всеки здрав гражданин.

Кой може да дари кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв. Това става еднократно като количеството е ограничено до 450 мл. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените - 4 пъти като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от 8 седмици.


Кръводаряването не вреди!
Кръводаряването е полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Важно е да се спомене, че всички консумативи, използвани по време на кръвовземането, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top