840 кукери гонят злите духове под липите

Над 840 кукери от цялата страна ще гонят злите сили на 9 март в Стара Загора, по време на XVI-ото издание на Фестивала на маскарадните игри, включен в културния календар на общината за 2014 г.
Събитието традиционно ще започне с пъстро и шумно дефиле на колоритните участници със звучни хлопки по бул. „Цар Симеон Велики“, след което атрактивните старци, джамалари, сурвакари, арапи и др. ще се спрат на площада пред сградата на общинската администрация. Конкурсната програма ще започне от 11.00 часа, когато пред журито и зрителите ще се изявят 24 групи. 

Началото на зрелищното представление ще бъде дадено по традиция с гръмване на  черешовото топче на групата от Гъбарево.Тази  година за първи път ще се включи и група кукери от Стара Загора. Тя е съставена от около 20 души- студенти от Тракийски университет и живеещи в Железник хора от Ямбол.", заяви Крум Георгиев- председател на журито.

Всяка група ще има по 10 минути време за представяне. Очаква се фестивалната програма да приключи до 17.00 ч.

И тази година по централната градска улица ще се разположат майстори на народни занаяти – оръжейници, кошничари, плетачи и др., които ще пресъздадат атмосферата на Старозагорската чаршия от началото на 20-и век.

"Най- малката група е представена от най-малките участници от дом "Незбравка" и наброява 14 деца на възрас 3-4 години. Най-големите заявили участие групи са от Долна Секирна 70 души и от Калофер-60", допълни Диана Атанасова началник отдел култура и туризъм.

Наградния фонд е 3 000лв., а журито е в състав: Председател- Крум Георгиев и членове- Евгения Иванова, Юлия Славова и Тошо Стефанов.
Организатори на мащабната проява са Община Стара Загора, НЧ „Николай Лилиев-2005“ и Центъра за наука, култура и изкуство, Стара Загора

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top