Белоглавите лешояди снесоха яйце

От спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" съобщиха, че преди броени дни, на  27.01.2014 г. , белоглавата лешоядка Лешка снесе своето яйце.  Двамата родители са неотлъчно в гнездото.

Двата белоглави лешояди, които снесоха, са отдавнашни любимци и обитатели на Центъра. Лешка попадна в него през 2000 година с тежко счупване на крака. Тя е първата птица в България, на която е направена остеосинтеза - хируриргически метод на поставяне на пирон в счупената кост. За съжаление, макар че зараства прекрасно, оперираният крак на Лешка остава по-къс от другия, а за времето на рехабилитация, тя свиква с хората и затова екипът на Зелени Балкани решава да я задържи за волиерно отглеждане.

През 2006 година, макар и сама, Лешка снася първото си яйце, с което изненада приятно целия  екип. Още на следващата година, благодарение на екип от Фонда за дивата флора и фауна и Софийския зоопарк, е намерен партньор за Лешка. Четири поредни години семейството всяка година снасяшоплодено яйце, което за огромно разочарование все не успява да  се излюпи. 

Белоглавите лешояди в природата снасят едно-единствено яйце, което двамата родители грижливо мътят 48-54 дни. За разлика от другите птици, лешоядите започват размножителния сезон изключително рано - още през зимата, така че техните малки се излюпват рано напролет, когато бозайниците раждат своите бебета. В дивата природа тогава умират повече животни - майки или бебета, така че за малките лешояди има достатъчно храна.

От екипът на "Зелени Балкани" и тази година гледатс надежда  семейство белоглави лешояди и се надяват те най-накрая да се сдобият със своето първо малко.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top