Екип на Зелени Балкани се бори за живота на рядка птица

Прострелян млад царски орел бе транспортиран и настанен в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани с помощта на общинска администрация Свиленград и РИОСВ Хасково.

В понеделник  в офисът на Зелени Балкани Стара Загора е  постъпи сигнал, от служители на община Свиленград, за наблюдаван около село Райкова могила царски орел  в безпомощно състояние. На място веднага се отзова екип на проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка”, изпълняван от Зелени Балкани в района на Сакар планина. При първоначалното обследване на птицата природозащитниците установяват, че се касае за птица на около три години, с поражения по крака и крилото от ляво.

След съгласуване с РИОСВ Хасково царският орел незабавно е транспортиран към Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора. Последвалият обстоен преглед, извършен от ветеринарните специалисти на Центъра, потвърди и предварителните подозрения на екипа, а рентгенографиите помогнаха за окончателната диагноза – прострелни рани.

Въпреки пораженията му, екипът на Центъра се надява в резултат от положените грижи и назначената терапия орелът да бъде спасен. Младият царски орел вече цяло денонощие се бори за живота си.

Сигнал за престъпленията ще бъде подаден до прокуратурата в Хасково.

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top