Работници от Ремотекс затвориха пътя в знак на протест

Установена е тричленна престъпна група, специализирала се в кражби в големи размери от неработещото вече трети месец „Ремотекс” АД – Раднево. В ареста е 40-годишният Камен Койчев, който бил спипан да управлява лек автомобил след употреба на наркотици.

Именно той е подбудителят и организаторът на серията кражби от цеховете на завода, установяват се и други съпричастни към обирите, коментираха от Районна прокуратура – Раднево.Не е изключено обирите на метали, части от двигатели и един автокран да са ставали със знанието и съучастие на хора от охраната. Стойността на задигнатото предстои да бъде уточнена.Разследването няма нищо общо с проверката, назначена от старозагорската окръжна прокуратура по сигнали за умишлено водене на дружеството към фалит.

Междувременно продължиха протестите на работниците от изправеното пред фалит дружество. За втори пореден ден във вторник около 150 души блокираха за 40 минути международния път Свиленград – Русе, който минава край предприятието. Хората настояват да им бъдат изплатени трудовите възнаграждения, които не са получавали от февруари м.г.

Продължават преговорите между БЕХ  и собствениците на „Ремотекс” за закупуване на дружеството, категорични са от Министерството на икономиката и енергетиката.Идеята на министър Драгомир Стойнев е заводът, специализиран в ремонт на тежка механизация да бъде оздравен и стабилизиран с поръчки за над 20 млн лв от „Мини Марица изток”.

Държавата да изплати задълженията на фирмата към НОИ, работниците и Първа инвестиционна банка в размер на над 25 млн, настоява мажоритарният собственик Сабин Спахиев. Той е поставил и условието за акциите да му бъдат платени между 50 и 60 млн лв. „Ремотекс” е приватизирано през 2002 г. срещу 9,3 млн лв. платени кеш.Тогава там са работили близо 2 000 души, сега на щат са едва 560. На над 3,5 млн лв възлизат неполучените до момента заплати.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top