Дебне ни по-голяма опасност от трихинелоза

От РЗИ предупреждават, че по време на зимните месеци зачестяват  случаите на заболели от трихинелоза.

Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което засяга хората, домашните и дивите животни - домашни и диви свине, котки, кучета, лисици, вълци, чакали, мечки, порове, плъхове, мишки и др.  Причинител на заболяването е малък кръгъл червей наречен трихинела спиралис.

Хората се заразяват само по хранителен път - при консумация на месо, заразено с трихинели, най-често от домашни и диви свине, или от месни продукти (кайма и др.), недобре топлинно обработени. Заразяват се и при консумация на колбаси, употребявани без топлинна обработка (луканка, суха наденица, пастърма и др.), непроверени от ветеринарните органи.

Регионалната здравна инспекция ни съветва как да се предпазим от трихинелоза:
• Да   не   се   консумира   домашно   или   дивечово   свинско   месо,   неизследвано   от ветеринарните власти. При констатиране на заразено месо от трихинелоза, същото   да се изгаря.
• При клане на домашни свине за лично ползване да се изпращат проби месо от диафрагмата и междуребрието за изследване по референтен ензимен метод на смилане в НДВМИ-ИРЛ Стара Загора ул. „Славянска „ № 58
• Месото може да се консумира само след получаване на отрицателен резултат.
• Домашните свине да не се пускат по дворовете, сметищата, животинските гробища и др., където най-често се заразяват от гризачи.
• Убитият вреден дивеч (лисици, чакали, вълци, порове и др.) трябва да се заравя дълбоко в земята, за да не се яде от хищни птици, гризачи, домашни и диви свине и др.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top