Лекуват момче с рядък вид рахит

Благодарение на професионализма на лекарите от Детска клиника в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" АД  -( Университетска) 11-годишно момче със Синдром на Даун ще получи адекватно лечение.

11-годишният Исус Димитров от Казанлък е приет на 5 януари след като е направил тежък гърч, продължил час и половина. От Спешен център в Казанлък са насочили детето за лечение към Детска клиника в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" АД  -( Университетска) в Стара Загора. Момчето е със Синдом на Даун и вродена сърдечна аномалия. Благодарение на професионализма на лекарите се установи, че страда от тежък рахит, който не е диагноситициран и лекуван вече десет години. Оказва се, че причината за този гърч не е епилептичен припадък, както се е приемало в началото, а се касае за тежка хипокалциемия (ниско ниво на калций в серума) в резултат на недиагностициран и съотвено нелекуват рахит.

Не за пръв път момчето е правело гърчове, но досега се е смятало, че те се дължат на епилепсия и затова са му давани антиепилептични средства, но това не е повлияло на състоянието му, обясни д-р Емилия Костадинова. Случаят е консултиран и с ендокринолог, защото детето въпреки навършените 11 години тежи едва 11 кг и е високо само 93 см. Има и много силен деформитет на ставите и не може да ходи.

Детето е оперирано на двегодишна възраст, след което състоянието му не е следено. Едва след намесата на специалистите от Детска клиника ще започне адекватна терапия.
Случаят е обсъден и с директора на болницата проф. Петрана Чакърова, която въпреки ангажиментите си не прекъсва педиатричната си практика.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top