Стара Загора: 90 ВЕИ-та в областта работят на 60% от вчера

90 ВЕИ-та в областта работят на 60% от вчера

Заради баланса между производството и потреблението на ток тази събота и неделя, EVN ограничи производството на ток на най-мощните вятърни и фотоволтаични централи в областта с 40%. Оперативното разпореждане, изпратено от Електроенергийния системен оператор касае ВЕИ-та с мощност над 30 kW , присъединени към електроразпределителната мрежа на EVN в Югоизточна България, а ограничението е за вчера и днес от 10:00 до 17:00 ч.

На територията на област Стара Загора работят десетки възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) с мощност над 30 kW, включително и една от най-мощните вятърни централи у нас - вятърният парк на вр. Бузлуджа. "Ветроком", Казанлък е с мощност 50 МW. По-голяма от нея у нас е само варненската "Суворово"с мощност 60 МW. На практика третата по големина вятърна централа, работеща в България е пак край Казанлък - "Контакт консул", с мощност 22,5 МW. Още две централи произвеждат ток от вятъра в област Стара Загора - те са „Главан” 1 и 2  Гълъбово, съответно с мощности 1 и 0,3 МW.

Соларната долина на област Стара Загора е в Опан. Там работят три огромни фотоволтаични централи :"Терес"с мощност 48,09 МW,  "Шабла Вю"- 35,21 МW и  "ПСП Здравец", с мощност  42,5 МW. В Опан, обаче, има и още 15 по-малки фотоволтаици. Общо в областта соларните електрически централи с мощност над 30 kW са 86 на брой.

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top