36 белоглави лешояда пристигат в Стара Загора

През тази седмица в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани - Стара Загора очаква пристигането на 36 нови белоглави лешояди.

Днес се очаква екипаж от Чехия - четирима представители на Зоопарк Острава, заедно с мъжки белоглав лешояд, излюпен на 05.05.2012 г. в зоопарка да пристигне в Стара Загора. Птицата е здрава и напълно годна да полети на свобода, но в Чехия няма дива популация от белоглави лешояди. 

Едновременно с това, на 21.11. екип на Зелени Балкани потегли за Андалусия, Испания, където ни очакват 35 белоглави лешояди, осигурени от Фондацията за опазване на лешоядите и също предназначени за проект Завръщане на лешоядите в България. Очаква се екипажът от Испания да пресече цяла Европа за около три дни и пристигне около 27-28.11.

Птиците ще бъдат настанени заедно в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани, където освен едномесечната карантина, ще останат до пролетта, за да може екипът на проект Завръщане на лешоядите в България по-лесно да ги обслужва и се грижи за тях. След това лешоядите ще отпътуват към окончателните си домове - волиерите за адаптация във Врачански, Централен Балкан, Сините камъни и Котленска Стара планина, откъдето ще полетят на свобода!

 

Коментирай!

Още новини

Scroll To Top