Епархийския архиерей Митрополит Антоний е старозагорец

Епархийския архиерей Митрополит Антоний е старозагорец

На 27 октомври Св. синод избра епископ Антоний за митрополит в Европа. Интронизацията му беше на 3 ноември в епархийския център Берлин. Новият владика е роден на 17 януари 1978 г. в Стара Загора в семейство на православни родители. Основното си образование той завършва в града на липите. През есента на 1993год. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария ”Св. св. Кирил и Методий”. След като завършва семинарията през 1998 год, кандидатства и е приет като редовен студент в Богословския факултет при СУ “Св. Климент Охридски” в град София. По време на следването е ежедневен клиросен певец в столичния храм „Успение Богородично” в кв. “Малашевци”. През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир “Св. св. Кирил и Методий” край град Вършец, Видинска епархия. 

На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне на вечерното богослужение приема монашески постриг. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах. След завършването  на Богословския факултет при СУ “Св. Климент Охридски” от 1 април 2003 г. е назначен по решение на Светия Синод на БПЦ за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария ”Св. св. Кирил и Методий”.

На 21 ноември 2006 г. по решение на Светия Синод в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит - председател на Просветната комисия към Светия Синод. От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия. На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр. Смолян на 19. 04. 2008 г. е поставен да обгрижвам духовно жителите на Родопите. От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

Най-младият зае овакантения престол в германската столица , след като дядо Симеон подаде оставка пред Св. синод заради напреднала възраст и влошено здраве. 

Коментирай!

#1
без значение - 2013-11-24 22:16:32

Едно уточнение: основното си образование завършва в Мъглиж!

Още новини

Scroll To Top